Top 10. zamkova


Zamkovi su oduvek bili obavijeni istorijskim podacima. Osvajači, vitezovi, kraljevi, princeze, revolucije, usponi i padovi, ali uvek ostaju čvrsto da stoje i da nas oduševljavaju svojim izgledom, veličinom, lepotom, građevinskim umećem njihovih stvaralaca, kao i lokacijama na kojim se nalaze.

1.Neuschwanstein

Zamak  Neuschwanstein podignut  oko 1000m iznad nivoa mora, izgrađen u stilu kasnog romanskog perioda ranog XIII veka. Izgrađen je u celosti kao takav, sve sa tipičnim ornamentima za taj period. Okrugli zasvođeni ulaz, visoki lučni prozori, položaj stubova i visoko pozicionirani tornjevi. Ova palača smeštana u bavarskim Alpama, u Nemačkoj, jedna je od tri, građena za Louisa II od Bavarije.

Izvor za fotografiju je Jeff Wilcox.

2. Versailles

Ova grandiozna palača Louis-a XIV visoko je simbolična, ali kao kraljevska rezidencija počela se koristiti tek 1682. do 1790.  Pozicija koju je kralj zauzimao pokazuje njegovu važnost i uticaj na samo Kraljevstvo. Njegove prostorije su zauzimale centralno mesto, uz najbitnije državne prostorije veća. Originalno je sagrađena kao lovačka kuća, 1624. za Louisa XIII, ali ju je Louis XIV proširio 1669. za svoje tajno skrovište, gde je dovodio svoje ljubavnice, a najpoznatija je lepa Louise de la Valliere. Oko same palače sagradio je bajkoviti vrt za sebe i svoje bitne podanike.

Izvor za fotografiju je Eric Pouhier.

3. Chambord

Ovaj zamak je najprepoznatljiviji renesansni zamak na svetu, poznat po svojim tradicionalnim francuskim srednjevekovnim oblicima sa klasičnom renesansnom strukturom. Ova građevina nikad nije završena, a konstruisao ju je kralj François I, kako bi ibio u blizini svoje ljubavnice Comtesse de Thoury. Ovo je najveći zamak u dolini Loire, a originalno je izgrađena kao lovačka kuća.

Izvor za fotografiju je wikipedia.

4.Chenonceau

Sagrađen u istoj regiji kao i prethodni zamak, Chenonceau je izgrađen na mestu starog mlina na reci Cher, sa počecima gradnje daleke 1515. godine. Catherine de Medicis konstruisala je galeriju iznad mosta i upravo tu se njen sin Francis II venčao sa Mary, Škotskom kraljicom, 1560. godine

Izvor za fotografiju je wikipedia.

5.Linderhof

Ovaj zamak u Nemačkoj, sagrađen u jugozapadnoj Bavarskoj, za kralja Ludwiga II od Bavarske i jedina je palača koju je video završenu za svoga života. Ovaj zamak je najprepoznatljiviji po Venus Grotto veštačkom jezercetu napravljenom unutar zamka samo za kralja koji je mnogo voleo da se vozi po njemu u svom labudolikom čamcu.

Izvor za fotografiju je wikipedia.

6.Londonski toranj

Ovaj istorijski zamak izgrađen na severnoj obali Temze u centralnom delu Londona. Igrao je istaknutu ulogu u stvaranju istorije Engleske. Bio je pod opsadom više puta. Najvažnije mesto za kontrolisanje celokupne zemlje. Zamak je imao raznovrsnu upotrebu tokom vekova. Od oružarnice, riznice, zverinjaka,Kraljevske kovačnice, arhive, kao i sam dom kraljevskim podanicima.

Izvor za fotografiju je wikipedia.

7.Leeds

Proglašen za najromantičniji zamak u Eng+leskoj. Nalazi se u jugo-istočnoj Engleskoj i sagrađen je na dva susedna ostrva na reci Len. Originalno je predstvljala dvor Saksonske kraljevske porodice, i to još za vreme vladavine Ethelberta IV ( 856-860).

Izvor za fotografiju je ova galerija.

8.Blois

Zamak Blois smešten je u samom centru istoimenog grada. Krila kao i zgrada podignuti su  između XIII i XVII veka i okružuju lepo centralno dvorište. Najpoznatija karakterisitka ovog kraljevog zdanja su spiralne stepenice. Zamak je bio mesto gde je arhiepiskop Reims blagoslovio Jovanku Orleanku pre njenog marša na Orleans 1429. Zamak je služio kao sedište mnogih francuskih kraljeva.

Izvor za fotografiju je wikipedia.

9.Chaumont

Izgrađen je između 1465. i 1510. godine, po nalogu Charlesa I and Charlesa II d’Amboise. Catherine de Medici je nakon smrti Henry-a II kupila zamak i tu duočekivala mnoge goste, astrologe, pa čak i poznatog Nostradamusa. 1559. primorala je Diane de Poitiers da zameni zamak Chenonceau za ovaj zamak Chaumont.

Izvor za fotografiju je wikipedia.

10.Mont St. Michael

Zamak na kamenitom, koničnom ostrvu, u severo-zapadnoj Francuskoj, povezan nasipom sa kopnom. Ovo ostrvce se proslavilo svojim benediktanskom opatijom, malim kućicama i radnjama u donjem delu. Dok je u višim delovima mnoštvo manastirkih zdanja, od kojih mnoga datiraju iz XIII veka. Smatraju se za izvanredna zdanja gotičkog tipa gradnje. Celo ostrvce je krunisano opatijskom crkvom koja se nalazi 73m iznad nivoa mora.

Izvor za fotografiju je OVDE.

Advertisements

6 Responses to Top 10. zamkova

  1. Marko - Buki blog says:

    ekstra ti je clanak i ideja 🙂 Totalno Otkaceno 🙂

  2. Deseti zamak je fantazija, prelep je.

  3. Ovaj prvi ili deveti je bio Dizniju inspiracija za zamak u Diznilendu 🙂
    Ako se ne varam 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: