Top 10. neobičnih jela


Svako područje ima svoje poslastice na trpezi, a opet s druge strane imaju i neke ne tako lepe stvari za staviti pred gosta, ali eto ipak se smatraju za vrhunske gurmanluke. Malo sam surfala po netu i pronašla jela koja, s ove tačke gledišta, nikad ne bih stavila „pod zub“. Dok narodi čija su ta jela tradicija i nešto što se vekovima jede kao najveće blago, uživaju u njima uprkos svim iščuđavanjima ostalih nacija.

  1. JAJA VEKA

Delikatesa iz Kine u kojoj kinezi uživaju toliko da im prosto nije jasno  zašto drugima to izgleda gnusno. Ovo jelo je nastalo pre pet vekova, u vreme Ming dinastije u mestu Hunan, mada informacija nije dokazana. Ovo jaje se pravi ili od kokosijih, prepeličijih ili pačijih jaja koja se konzerviraju u mešavini od gline, pepela, soli, kreča i ljuski pirinča. U toj mešavini se ostave da stoje nekoliko nedelja, pa čak i meseci, zavisno od metode pravljenja jaja. Krajnji izgled jajeta bude takav da žumance postane tamno zeleno ili sivo, kremastog ukusa i „mirisa“ sumpora i amonijaka, dok belance postane tamno braon, ali providno, i želatinoznog izgleda. Ovo jelo se najčešće služi prilikom venčanja i to kao hladno predjelo.

2.   CASU MARZU

„Truli sir“ tradicionalni je Sardinijski sir od ovčijeg mleka, ali sa obrtom pri načinu pravljenja, pazite, u sir se namerno stavlja larva muve koja inače voli da leti na sir. Tokom boravka u siru larve odstrane masnoću i sir postane neverovatno mekane teksture sa malo tečnosti unutar samog sira, koje italijani zovu „suze“. Larve dosegnu 8 mm kad je sir spreman za jelo, nikako se ne preporučuje da se jede sir ukoliko su larve mrtve. Kad se larve dirnu one imaju sposobnost da se odbace i do nekih 15 cm daleko. Neki ljudi vole da jedu ovaj sir bez larvi, dok neki vole da ih ostave kao poseban dodatak siru. Uglavnom sir služe sa kriškom hleba i jakim crvenim vinom.

3.   PUNJENA KAMILA

Zvuči kao šala, ali to je legendarno beduinsko jelo koje se sastoji od kamile punjene celim jagnjetom koje je punjeno pilicima punjenim jajima i rižom. Cela ta papazjanija se stavlja na vatru dok se dobro ne ispeče, a zatim se stavlja na trpezu celo i svako si uzima koliko hoće. Ovo jelo je svrstonu i u Ginisovu knjigu rekorda kao najveće ikad servirano jelo na svetu. Premda ne zvuči kao nejestivo ovo jelo zaslužuje mesto na ovoj listi iz jednog razloga, a to je količina hrane koja se pravi samo za jedno jelo.

4.   HAKARL

Fermentovana ajkula je Islandsko jelo od posebene grenlandske ajkule čije je meso podvrgnuto posebnoj vrsti fermentacije nakon koje se ostavlja u sušnici na četiri do pet meseci. Ovo jelo je čudnog ukusa sa jakim mirisom amonijaka plus miris ribe. Divno zvuči, zar ne. Grenlandska ajkula se ne može jesti sveže pripremljena jer je sama po sebi otrovna. Preporuka islanđana za sve one koji po prvi put hoće da probaju ovo jelo je da zatvore nos prilikom uzimanja prve kockice ove ribe, jer kako kažu miris je mnogo snažniji od ukusa.

5.    FUGU

„Rečna svinja“,  fugu je naduvana riba, odnosno jelo koje se tradicionalno pravi u Japanu od te ribe. Zbog otrova tetrodotoxina koji se nalazi u ovoj ribi, ovo jelo mogu da spremaju samo specijalno obučeni kuvari. U suprotnom može da dođe do fatalnih posledica nastalog trovanjem. Riba se na posebno oprezan način priprema tako da se odstrane otrovni delovi ribe i da se pazi da se ne kontaminira meso koje će da se jede. Neki smatraju da je jetra najukusniji deo ove ribe, ali ujedno i najotrovniji, pa je Japanska vlada upravo iz tog razloga zabranila služenje upravo tog dela ribe po restoranima još 1984. godine. Tako da je fugu postalo najslavnije i najozloglašenije jelo na svetu.

6.    INSEKTI

Entomofagija odn. jedenje insekata je najčešće rasprostranjeno u zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike. Skakavci, tarantule, škorpije, crvi, sve se to može naći na meniju KIne i Tajlanda. S medicinske tačke gledišta nema ništa loše u tome da se insekti koriste u ishrani, čak su puni proteina, ali s tačke gledišta ljudi koji to nisu nikad konzumirali to je ne moguće za „svariti“.



7.     SANNAKJI

Koreansko jelo od sirovih oktopoda. Mali oktopodi se živi seku na manje komade i istog momenta se služe začinjeni samo susamom i susamovim uljem. Pipci oktopoda se nastavljaju pokretati unatoč seckanju, a poenta ovog jela je da ga jedete upravo u tom stanju. Žive pipke oktopoda treba oprezno progutati da ne bi došlo do gušenja usled mogućeg obmotavanja pipka za resicu ili neki drugi deo ždrela. Postoji čak i varijanta da se oktopodi jedu celi. Za sve koji se usude probati ovo jelo, ali su ipak osetljiviji na samu ideju koprcanja pipaka u ustima, preporučuje se da dobro prožvaću zalogaj pre gutanja.

8.   SUPA OD SLEPOG MIŠA

Delicija u zemlji Palau, koju mnogi turisti žele da probaju, unatoč samoj činjenici da se radi o slepom mišu. Pitate se zašto se ne bi jela supa od slepog miša. Odgovor leži u činjenici da je taj slepi miš živ stavljen u vrelo mleko i skuvan i tako poslužen kao supa. Bez da spominjem krzno i iznutrice koje su i dalje u tanjiru. Mnogo muke oko ničega. Ipak ovo jelo ostaje tradicija u ovom kraju sveta.

9.    ZMIJSKO VINO

Luksuzno piće koje je nastalo i 1000 godina pre nove ere. Zmijsko vino je rižino vino u kome je odležala zmija i po nekoliko meseci. Poenta u tom dugotrajnom stajanju je razlaganje zmijskih otrova u alkoholu. Ovo piće je otkriveno prvo u Kini, a zatim su ga počeli praviti i konzumirati Vijetnamci kao i ostatak jugo-istočne Azije. Piće se generalno koristi kao lek. Mada u današnje vreme postalo je turistička atrakcija. U neke zemlje je zabranjen unos tog pića zbog izumiranja pojedinih vrsta zmija.

10. BALUT

Filipinsko tradicionalno jelo koje prosto tera jezu u kosti bili vi mesojed ili ne. To je živ embrion pačeta koje se kuva, oguli se ljuska jajeta i jede. Ovo se prodaje kao brza hrana na ulicama Filipina, Vijetnama, Laosa, Kambodže i Tajlanda. Legalno je i smatra se za jak afrodizijak. Civilizacija ili ne, ovo je tužna stvar. Da se nije uspelo ni izleći, a već je izmučeno i pojedeno.

Izvori fotografija:

Jaja veka sa flikra,  casu marzu sa Wikipedia-e, punjena kamila sa foruma e-dz,  hakarl sa moolfa, fugu sa site-a born play die, insekti sa wikipedia-e, sanakji sa wikipedia-e, supa od slepog miša na site-u popcrunch, zmijsko vino sa flickr-a, balut sa wikipedia-e.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: